luni, 2 iulie 2007

POLITICIENII BRASOVENI NU CRED IN SONDAJELE DE OPINIE

Daca democratul George Scripcaru a apreciat ca ar trebui organizate alegeri anticipate in locul intervievarii alegatorilor, iar reprezentantii celorlalte partide sustin ca au cote mult mai bune decat cele date publicitatii in ultima vreme.

Potrivit unui ultim sondaj al CURS, daca s-ar organiza alegeri anticipate si europarlamentare duminica viitoare, o cota de 43% dintre alegatori ar vota cu PD. Departe de partidul lider in clasament, dar cu un procentaj care sa le permita sa intre in Parlament, s-ar plasa PSD (19%), PNL (12%), PNG (8%) si, la limita pragului electoral, PRM si UDMR cu 5%. In cazul alegerilor pentru Parlamentul European, PNL s-ar situa cu mult inaintea PSD.

"Unii se orienteaza numai dupa sondaje!"
In opinia vicepresedintelui PD, George Scripcaru, indiferent cate sondaje s-ar realiza, lucrurile ar trebui clarificate altfel pe scena politica romaneasca: "Era normal sa fi fost organizate alegeri anticipate si atunci s-ar fi limpezit situatia, indiferent ce partid era la guvernare. Este pacat, insa, ca la noi unii se orienteaza numai dupa sondaje si de frica rezultatelor nu doresc alegeri".
In schimb, liderul PNL Brasov, Aristotel Cancescu, a precizat ca nu are date despre modul in care a fost facut sondajul si nici despre cine l-a comandat: "Cert este, insa, ca din sondajele noastre reiese ca lucrurile stau cu totul si cu totul altfel, respectiv ca PD are mai putin, iar noi, PNL, mult mai mult!".
Liderul UDMR Brasov, deputatul Attila Kovacs, a sustinut ca in ultima perioada a asistat la un adevarat "bombardament" al sondajelor: "Au fost facute publice trei sondaje de opinie, realizate de CURS, INSOMAR si IRSOP. In ceea ce ne priveste, totdeauna sondajele efectuate inainte de alegeri ne-au plasat mai slab decat ceea ce am obtinut ulterior la vot. Asa se intampla de obicei cu organizatiile minoritatilor, asa cum este si cazul nostru. Am avut si pozitii mult mai slabe, sub pragul electoral, in 2004, iar la alegeri am obtinut 6,2%. Sper ca toate aceste sondaje sa nu aiba rolul de a manipula cetatenii!".

"Sunt basme!"
In ceea ce-l priveste, liderul PSD Brasov, deputatul Constantin Nita, a afirmat ca nu crede in rezultatele acestui sondaj de opinie si ca informatiile sale sunt ca toate procentajele "au fost supraapreciate in favoarea PD". Deputatul PSD a sustinut ca este o noua incercare de manipulare a opinie publice, "dar adevarata valoare si forta a unui partid se va vedea la alegerile europarlamentare".
Sursa citata a afirmat ca nu intelege de ce "unii aleg sa fie puternici in sondaje, cata vreme pe scena politica nu pot!" si a afirmat ca PSD nu se teme de alegeri anticipate. Senatorul Nicolae Iorga (PRM) a sustinut ca el nu se increde in aceste sondaje de opinie. "In 2000 ni se spunea ca avem 8% si dupa alegeri am avut 23%. Aceste sondaje sunt de fapt basme si lucreaza diversionistii. Noi am spus ca vrem alegeri anticipate, insa restul nu vor", a afirmat Iorga.
Secretarul general al PC, deputatul Constantin Faina, este de parere ca "inca o data s-a dovedit ca sondajele au un caracter subiectiv".
Conservatorul a spus ca din rezultatele sondajelor de opinie comandate de PC reiese ca partidul se afla aproape de pragul electoral de 5%, nu la 1% asa cum sustin cei de la CURS: "Cred ca cei care fac asemenea studii ar trebui sa dea mai multa importanta profesionalismului si nu intereselor politice".
La randul sau, liderul PNTCD Brasov (partid cotat sub pragul electoral in sondajul CURS), Eugen Urs, a tinut sa remarce: "Si-au mai tras un «CURS». Tugulanul roman trebuie manipulat cum se cuvine. Este curios ca acest sondaj apare la nici o saptamana dupa ce a luat fiinta Polul de Dreapta...".


Niciun comentariu: